Kategorier
Nøgne Ø Øl og mat Ølkokken

Ølkokken: Ølmarinert lammestek med sauterte gulrøtter og potetmos

Lam er fantastisk søndagsmiddag! Og øl er jo fantastisk! Hvorfor ikke kombinere de to til helgen, her har du en oppskrift du kan bruke!

Som kokker flest er jeg vant til å bruke vin i maten. Dette vil jeg gjøre noe med, og fortsetter dermed min utforskning av øl og mat! Og denne gangen er det søndagsmiddagen jeg har eksperimentert med!

Øl i mat, øl med mat1 stek av mørkt kjøtt (lam, okse etc.)
0,33 l stout, bokøl eller porter
(jeg brukte Nøgne Ø´s St.Uten, men Guinness er nok litt letter å få tak i)
1 løk
4 hvitløksfedd
1 ts rosmarin
1 liten boks tomatpure
4 ss olivenolje
6-10 dråper tabasko
1 chili

Finhakk alt av grønnsaker og urter. Bland det hele i en bolle og legg kjøttet oppi. La det ligge der i minimum 8 timer, helst 1-2 døgn. Før steking peppres og saltes steken, svies i pannen og settes i ovnen på 85 grader med steketermometer. Ha gjerne i rotgrønnsaker i pannen, samt 1/2 dl vann. Ta den ut ved 60 grader og la den hvile i minimum 20 minutter. Da vil den ha en rød kjerne på 62 grader, og ikke renne av kjøttsaft.

Til dette kan du servere egentlig hva du vil. Jeg serverte sauterte gulrøtter, potetmos tilsmakt trøffelolje og en god saus basert på kraften fra steken.

Så der har du det, stek marinert i øl. Det er ikke så Øl i matvanskelig å implementere øl i mat, og her unngår du å konsentrere bitterheten ved å ikke koke marinaden. Resultatet ble meget bra, mørt og med en god touch av stouten.

Høyt Skum (og god mat) – Jørn Idar

Av Jørn Idar

Høyt Skum er drevet av Jørn Idar, utdannet kokk, forfatter og servitør, som til daglig driver ølgrossisten Beer Enthusiast. Med erfaring fra restaurantbransjen og Vinmonopolet, har han blant annet skrevet fem ølbøker de siste årene. Jørn Idar er gift og har to barn, og bedriver mye av fritiden sin til å finslipe ferdighetene som frisbeegolfer.

2 svar til “Ølkokken: Ølmarinert lammestek med sauterte gulrøtter og potetmos”

Herlig! Bruker en eller annen variant av Baltic Porter når jeg lager braiserte lammeskanker med grov rotmos..
For å si det slik, det blir ikke gjort mer den dagen! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.