Kategorier
Myra Bryggeri Øl og mat Ølinspirasjon Ølkokken

Ølkokken – Beer Braised Pulled Pork Sandwich

En amerikansk tittel på denne retten, som er spekket med smak. Til tross for dette er det latterlig enkelt, og koster lite annet enn noen timer i stekovnen! Så hva venter du på?

Etter over 1 år i USA har BBQ fått en ny mening, og jeg var så heldig å bo i episenteret for denne typen mat nemlig Sørstatene. Men det var ikke før min kollega Amund kom med en smaksprøve at jeg kom på hvor godt og enkelt pulled pork kan være. Og dette er en rett som i likhet med lammeskank er enkelt, men utrolig smaksrikt.

Beer braised pulled pork close up

 • Røkt og saltet svineknoke – Beregn 150-200 gr pr pers. Når du kjøper knoken må du regne at 30-40 % av vekten vil gå bort, da det er rent fett eller bein
 • Krydderblanding – Her er det litt opp til deg hva du vil gjøre, men tenk krydder med mye smak. Her er de kryddrene jeg brukte:
  • Humle – Cascade og Apollo (vil helst bruke humler med lav alfasyre for å kunne bruke mer uten å få for myebitterhet
  • Chilipulver
  • Hvitløkspulver
  • Salt
  • Nyknust sort pepper
  • Timian
 • 6 hvitløksfedd
 • 1 løk
 • 0,4 dl godt mørkt øl – Jeg brukte en oatmeal stout fra Myra Bryggeri, og man bør helst bruke et øl uten for mye bitterhet da man vil redusere ølet og øke bitterheten som et resultat av dette.
 • 1 dl ketchup
 • 1 ts worcestersaus
 • Brunt sukker (her kan også maltekstrakt være et spennende alternativ)

Trim først svineknoken for det værste av fettet, la noe fett være igjen da dette er med på å sette smak på kjøttet og sausen. Ta så å bland alle kryddrene sammens, før du gnir kjøttet inn med blandingen. Derretter settes knoken i ovnen på 240 grader til knoken er mørke brun og lett brent på kantene (tar ca 20 minutter). Bruk en panne/form med høye kanter.

Når knoken er godt stek på kantene, tar du ut knoken og legger grovhakket løk og hvitløk i pannen. Ta deretter å hel ølet over, før pannen/formen dekkes med stekepapir. Denne gangen skal ovnen stå på 140 grader, og her er det tålmodigheten kommer inn i bildet. For knoken trenger en hel del timer på å bli ferdig. Jeg regner ihvertfall 3 timer pr kg knoke. Knoken er ferdig når kjøttet lett faller fra beinet.

Beer braised pulled porkNår knoken er ferdig taes den ut av ovnen, og settes til kjøling enten i kjøleskap eller også tildekket på benken. Sjyen i pannen siles i en ny panne, og tilsettes ketchup,worcestersaus og brunt sukker/maltekstrakt, før dette reduseres til 1/2 av orginalt volum.
Ta knoken og riv av kjøttet i små biter. Det finnes steder i USA som kun kutter kjøttet, men jeg er helt overbevisst over at det blir best om kjøttet blir «pulled».
Når alt kjøttet er delt opp og sausen er redusert, tilsetter du kjøttet i sausen. La det fortsette å redusere i minimum 20 minutter til. Dette vil koke inn smaken i kjøttet, i tillegg til å tykne sausen.Tilsett salt og pepper om nødvendig for å fremheve smaken i sausen.

Nøkkelen til en god pulled pork er å ha et mørt kjøtt, og ikke for mye saus. Blir det for mye saus blir det nesten som en BBQ lapskaus, og det er jo ikke det man ønsker. Så blir det for mye saus i pannen kan dette taes ut og evt brukes senere.
Det hele anrettes på foccacia eller hamburgerbrød med en frisk salat med tomat og løk.

Dette er helt klart min type mat, det har mye smak, lett og lage og ikke minst så håper man på så mye rester som mulig for å ha noen dager. For om man lar det ligge i sausen noen dager blir smaken bare enda bedre.

Drikke til kan være litt etter humøret, men en klassisk, god amerikansk pale ale er med på å friske opp og slukke tørsten godt. En brown ale kan også være et godt valg, og faktisk en porter om den ikke er for søtlig.

Høyt Skum – Jørn Idar

Pulled pork og øl

Av Jørn Idar

Høyt Skum er drevet av Jørn Idar, utdannet kokk, forfatter og servitør, som til daglig driver ølgrossisten Beer Enthusiast. Med erfaring fra restaurantbransjen og Vinmonopolet, har han blant annet skrevet fem ølbøker de siste årene. Jørn Idar er gift og har to barn, og bedriver mye av fritiden sin til å finslipe ferdighetene som frisbeegolfer.

5 svar til “Ølkokken – Beer Braised Pulled Pork Sandwich”

Dette ser jo fantastisk ut, men er det virkelig 0,4 dl øl? Da kan det da ikke være så mye saus igjen å redusere? Skal det stå 0,4 liter?

Vi prøvde dette nå i helgen, for å prøve noe «u-julete» mat i førjulstiden. Til 10 personer kjøpte jeg 3 kg benfri svinenakke, som ble delt i passe store biter og brunet i stekepanna før det ble satt i ovnen. Jeg brukte nesten hele flaska med NØ Havrestout. Krydder og saus omtrent etter oppskrift ovenfor her på siden. Seks timer i ovnen i jerngryte med lokk. Servert med nystekt urtebrød, salatblader, agurk, tomat, løk og coleslaw. Veldig gode tilbakemeldinger fra gjestene. Det var rett og slett «grisegodt»!!!

Jeg setter alltid pris på slapstick humor, takk for den!
Bra å høre at det ble en suksess, det er en velsmakende og deilig rett som man bare håper at det blir rester igjen av. Bon appétit! 🙂

Den oppskriften som står i øl- og matboka på denne retten har en del mangler/feil. Krydderblandingen står ingen steder, er henvist i et parantest ( se under) men det er ingen krydderblanding under. Den som du henviser til her på nett står ikke i boka.
I boka står det 1 dl øl, mens her så skriver du 0,4 dl, hva er riktig?

Prøvde også å lage Kylling Madras Curry fra boka og her er det også uferdige opplysninger eller manko på opplysninger.
I steg 2. står det tilsett alle krydrene. Men problemet er at det i steg 3 står: tillsett så karve, koriander, salt og gurkemeie.
Muskat er i steg nr 5, og garam masal i steg 6.
Er det noe annet krydder som skal være med som ikke står i oppskriften?

Kan du hjelpe meg her?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.