Kategorier
Ægir Øl og mat Ølkokken

Ølkokken – Shepherds Pie med øl

Jeg har alltid vært en lat kokk, men jeg elsker smaksfull mat. Shepherds Pie med øl er perfekt for meg: Det er enkelt, det stappet med smak og det som tar lengst tid er å vaske opp etterpå!

Jeg elsker mat som smaker mer komplisert enn det faktisk er, og ofte av råvarer som ikke får den oppmerksomheten den fortjener (les: ikke fileter). Ikke bare er det økonomisk, men de er også fullspekket med smak. Til hverdags lager jeg denne retten slik som oppskriften sier, med kjøttdeig av svin, kylling, okse eller lam. Om man har bedre tid er det helt supert å la gryten stå å småputre i noen timer, med f.eks ubeinet lammebog, svinenakke eller oksehale. Denne irske retten er ofte servert på engelske puber, og er super mat til og med øl.Raw materials for the pie

Til 4 personer

Potetmos
500 gr potet
400 gr rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, pastinakk etc
1 eggeplomme
1 ss smør
Melk evt fløte
salt og pepper

Kjøttstuing
500 gr kjøtt som f.eks kjøttdeig av svinm utbeinet lammebog eller lignende
1/2 løk grovkuttet
2 fedd hvitløk finhakket
2 gulrøtter grovhakket
150 gr rotgrønnsaker som f.eks kålrot, sellerirot etc
150 gr tomat grovhakket
1 liten boks tomatpurè
1 dl porter over 6 % eller 2 dl under 6 %
2 dl vann
urter som rosmarin, timian eller lignende
Salt og pepper

Man begynner med potetmosen, der man koker poteten og rotgrønnsakene i lettsaltet vann til de er møre. Sil av vannet og tilsett smøret og 1/2 dl væske. Knus deretter grønnsakene, og fortsett å tilsette melk/fløte til mosen er løs og smidig. Tilsett så salt, pepper og eggeplomme.

Så til stuingen. Man starter med å brune kjøttet i en nøytral olje. Om man steker kjøttdeig stekes denne helt ferdig i stekepanne.
Løken, rotgrønnsakene og gulrøtter stekes raskt i en kjele med høye kanter, før man tilsetter tomatpurèen som stekes i 1 minutt. Dette er med på å fjerne den bittre smaken man har i purèen. Deretter tilsetter man tomaten, ølet og vannet, og lar dette koke i 10 minutter om man har brukt kjøttdeig. Om man bruker annet kjøtt må dette kokes til det er mørt (smaksprøving er essensielt).
Husk – om man koker stuingen lenge, vil man konsentrere bitterheten i ølet selv om det er øl man ikke opplever som bittre i utgangspunktet. Jeg anbefaler derfor at om man ikke koker ølet lengre enn 10 minutter, uavhengig av hvor lenge gryten må koke for å mørne kjøttet.

Man tar så stuingen i bunnen av en ildfast form, pass på å spre det jevnt utover formen. Ta så potetmosen å spre også denne jevnt oppå stuingen, noe som er viktig for oppvarmingen.
«Paien» settes så i en forvarmet ovn på 200 grader, i ca 10 minutter eller til potetmosen har fått en mørk gyllen stekeskorpe.

Topp paien med litt nykvernet pepper, maldonsalt og urter og nyt!

shepherds pierDrikkeforslag

Jeg er veldig fan av å nyte samme øl som man putter i maten, og det kan fungere om man har en forholdsvis tørr, godt balansert porter. Imperial Porteren jeg hadde i var litt for søtlig til å matche godt. Ellers kan en velhumlet amerikan pale ale være forfriskende tilbehør i glasset.

Høyt Skum – Jørn Idar

 

Av Jørn Idar

Høyt Skum er drevet av Jørn Idar, utdannet kokk, forfatter og servitør, som til daglig driver ølgrossisten Beer Enthusiast. Med erfaring fra restaurantbransjen og Vinmonopolet, har han blant annet skrevet fem ølbøker de siste årene. Jørn Idar er gift og har to barn, og bedriver mye av fritiden sin til å finslipe ferdighetene som frisbeegolfer.

2 svar til “Ølkokken – Shepherds Pie med øl”

Var forleden på Grünerløkka Brygghus på Mathallen og valgte Shepherd’s Pie. Ikke fordi det stedet er berømt for sin mat, men heller drevet av sult, tørst og å muligheten for å få maten raskt på bordet. Vi har laget Shepherd’s Pie hjemme noen ganger og det kan bli festmat hvis man vil. De hadde denne gangen laget den med biter av lammekjøtt istedenfor kjøttdeig. Til denne måtte jeg jo ha en engelsk Pale Ale, og jeg valgte Proper Job på fat. Og for en herlig kombinasjon det var! Begge to er jo erkebritiske og utfylte hverandre smaksmessig på en veldig behagelig måte.

Proper Job er en mild ale, fruktig, middels bitter, med lite kullsyre, fint og tett skum, og en behagelig ettersmak. I seg selv et godt valg, men det var kombinasjonen med maten som virkelig gjorde den store forskjellen.

Anbefales!

Spennende kombinasjon Henning, og det er som du sier, to erketypiske produkter til tross for at Proper Job også er humlet med litt amerikansk Cascade.
Jeg synes personlig at øl fra de klassiske øllandene som England og Belgia, er noen av de beste stedene for å finne øl som passer til mat. Saison for eksempel er en av mine absolutte favoritter til mat, og en veldig undervurdert ølstil her til lands.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.