Kategorier
Dessert Featured Øl og mat Ølkokken

Grillet fersken, bringebærsorbet på blomsterjord

2015-05-25 19.30.50Øl er den perfekte match til dessert, med bruk ingredienser som karamellmalt, sjokolademalt, ja rett og slett smaker man ofte kjenner igjen i desserter. Og dette er en dessert jeg har tenkt på en stund, en dessert som går tilbake til «jorden»; ild og jord. Slik ble den grillede fersken i «blomsterjord» skapt, et perfekt følge til øl.

Nok til 4 personer

  • 4 fersken
  • 5 Oreo kjeks
  • 1 ts vaniljesukker
  • Bringebærsorbet
  • Spiselig blomster (engkarse i dette tilfelle)

Start med å dele oreo kjeksene i to, og ta bort det hvite. Kjør kjeksevafflene til en fin masse i en food processor, dette er «blomsterjorden» du skal bruke.

Del også fersken i to, og grill den i 3 minutter på hver side. Strø over litt vaniljesukker på hver side mens den stekes, dette vil karamelisere den og få frem enda mer av smaken i fersken.

Start med å anrette Oreo «jorden» i på midten av en tallerken, og spre blomster over. Her er 9 spiselige blomster du kan bruke. Ta fersken av grillen og legg på jorden. Ilden kjøles med en kule is, og et godt glass øl.

Ølvalg
Smaksbildet er dominerte av den grillede fersken, og den mørke «jorden». Med andre ord mye fruktighet, sjokolade og sødme i denne retten, og ølet som skal drikkes til bør ha lignende smakskomponenter. Ølet bør ha lav bitterhet for å ikke gå i konflikt med sødmen i desserten, men også uten å bli for sødmeaktig selv. Om man velger en mørk lager får man en lett fruktighet i kombinasjon med et røstet preg av sjokolade og mocca, en bock øl er et godt valg til. Valget denne gangen falt på en dobbelbock fra Ayinger, deres høyt ansette Celebrator. Lignende øl passer også utmerket til.

2015-05-25 19.30.58

Av Jørn Idar

Høyt Skum er drevet av Jørn Idar, utdannet kokk, forfatter og servitør, som til daglig driver ølgrossisten Beer Enthusiast. Med erfaring fra restaurantbransjen og Vinmonopolet, har han blant annet skrevet fem ølbøker de siste årene. Jørn Idar er gift og har to barn, og bedriver mye av fritiden sin til å finslipe ferdighetene som frisbeegolfer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.