Kategorier
Øl og mat Ølkokken

Fårikål med øl

Det er lammesesong og det kan bare bety en ting – fårikål. Norges nasjonalrett er en velsmakende gryte med bare fire ingredienser, men vi drister oss til å tilsette en femte, nemlig øl.

Gir 4 porsjoner

  • 1.6 kg fårikålkjøtt
  • 1 medium kålhode
  • 1 dl hveteøl
  • 8 pepperkorn
  • 2 dl vann
  • Kokt potet

Del opp kålhodet i 12 like store deler. Det er viktig at de ikke blir for store da blir de vanskelig å spise, men heller ikke for små da kokes de i stykker. Fårikål og kål skal legges lagvis, start med kjøtt i bunn med fettside ned, så kålhode og pepper, fulgt av mer kjøtt osv.

Tøm over vann og hveteøl, om du ikke vil bruke hveteøl anbefaler vi uansett å velge et fruktig øl med lav bitterhet i gryten.

Ha på lokk og sett på lav varme slik at det bare bobler, og ikke tørker ut. Slik skal det stå i 2 til 3 timer til kjøttet løsner fra beinet og du er klar for et herremåltid. Server med kokt potet.

I glasset til anbefaler vi en litt mørkere øl som ikke er for kraftig, men som vil matche kjøttets smak og fettet i gryten uten å overdøve. Dette kan være en bayer som har både fruktighet og god friskhet, men om man bare ønsker noe som lesker kan man også gå for en pils eller hveteøl. Har du veldig røkt pinnekjøtt kan du prøve en rauchbier, som matcher røyken uten å dominere smaksbildet.

Av Jørn Idar

Høyt Skum er drevet av Jørn Idar, utdannet kokk, forfatter og servitør, som til daglig driver ølgrossisten Beer Enthusiast. Med erfaring fra restaurantbransjen og Vinmonopolet, har han blant annet skrevet fem ølbøker de siste årene. Jørn Idar er gift og har to barn, og bedriver mye av fritiden sin til å finslipe ferdighetene som frisbeegolfer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.