Kategorier
Kjøtt Ølkokken

Øl- og honning glasert skinke

Dette er en oppskrift som tar en enkel råvare til noe fantastisk, med noen få grep. Her er det viktig å bruke tiden godt, følge med på kjernetemperatur og gjøre deg klar for en velsmakende søndagsstek med honning og øl.

Oppskrift nok til 8 personer

  • ca 1 kg skinkestek
  • 2 dl blonde ale 
  • 1 appelsin
  • 5 hvitløkfedd
  • 100 gr brunt sukker
  • 150 gr honning
  • 1 ts dijon sennep
  • Rotgrønnsaker
  • Poteter

Sett ovnen på 180 grader. Start med å knus, rens og finhakke hvitløkfeddene. Putt disse i en liten kjele sammen med ølet, sukkeret og honningen, og varm det opp til det bobler og sukkeret er løst opp i væsken. 

Putt skinken i et stekebrett med høy kant, og tøm ølvæsken over. Krydre med pepper, og sett midt i ovnen. Hver 10 minutt tar du væsken fra brettet over steken, etterhvert vil den bli sticky og feste seg til skinken. Da er det viktig å passe på at den ikke svir seg og blir brent, så følg med og evt skru ned temperaturen om det begynner å mørkt på kantene. Bruk steketermometer til den har en kjernetemperatur på 70 grader, det tar ca 1,5 til 2 timer. Når den er 68 grader kan du skru opp temperaturen for å få sprø svor, evt bruk grillelementet. Så fort den har nådd rett temperatur tar du den ut av ovnen og lar den hvile minst 15 minutter før du skjærer den opp. 

Server med ovnsbakte grønnsaker og kokt potet, og dette er faktisk en oppskrift du kan bytte ut steken med ribbe. Så kanskje dette er en ny julemiddagsfavoritt?

Av Jørn Idar

Høyt Skum er drevet av Jørn Idar, utdannet kokk, forfatter og servitør, som til daglig driver ølgrossisten Beer Enthusiast. Med erfaring fra restaurantbransjen og Vinmonopolet, har han blant annet skrevet fem ølbøker de siste årene. Jørn Idar er gift og har to barn, og bedriver mye av fritiden sin til å finslipe ferdighetene som frisbeegolfer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.