Det Norske Måltid er et av landets viktigste mat- og drikkepriser, og ble første gang arrangert i 2008. En av kategoriene som skal kåres er Årets Øl, kanskje den viktigste prisen et norsk bryggeri kan vinne.

Selv om DNM har eksistert siden 2008, har Årets Øl kun blitt arrangert siden 2011. Jeg husker enda sjokket over at Borg Bokkøl vant da, og litt vanntro fra mange i ølmiljøet. Ølet er godt nok, men har nok kommet i skyggen av de vinnerne som kom etter: Ægir India Pale Ale (2012), Norsk Høst av Nøgne Ø (2016) og Cloudberry Imperial Gose (2018) for å nevne noen.

Det er tre øl som er nominert til årets utgave, som går av stabelen 5. februar:

Jeg har snakket litt med de forskjellige, for å få litt innblikk av hva en nominasjon til landets eneste seriøse ølpris betyr.

“Det har stort sett kun vært nedturer i 2020 for vår del, men å havne i finalen i Årets Måltid er en fantastisk følelse.” sier Bjørn Ivar Johnsen i Central Bryggeri. Ølet er en rug øl der rugen og maltet virkelig står i fokus, noe som også var målet. “Rye Hard 1.0 navnet spiller på Die Hard 1.0, og ble originalt brygget til jul 2019. Dette er et av de mest spennende ølene vi har laget, til tross for så mange “typiske” råvarer, og en av de mest spennende og komplekse smakene vi har kjent i øl.” fortsetter Bjørn Ivar.

Noen som slettes ikke er fremmede for finaledeltagelse er Hogna Brygg, som fikk red alen Rødskjegg kåret til Årets Øl i 2017. Dette resulterte i at ølet ble flaggskipet til trøndelagsbryggeriet, og de håper på gjentagelse. “I år er finalisten fra Hogna Brygg en sunny pale ale. Hoppy Fairytale er det første ølet vi brygget på trøndersk malt, fra Bonsak Gårdsmalteri, og nystekt-brød-smaken på fairytale-maltet slo knockout på de andre typene da vi smakte oss frem til basemalt.” opplyser de til meg. Det er spennende at også dette er et øl der maltet er sentralt, og lokalt som også er tema for siste finaledeltager.

“Etter å ha sagt opp god og trygg jobb for å drive med det man elsker, ville noe slikt være med på å berolige når en er overarbeidet og spør seg selv “var dette riktig” ?  
Vi ble frarådet å brygge øl på gulrøtter, men vi ble også frarådet å starte bryggeri! Så dette bekrefter bare at man skal, og bør tørre satse!” sier Erlend Årsbog fra Drum Brew, som er i finalen med deres Imperial Gulrot Gose. 700 liter fruktig og søt gulrot juice tilsettes ølet, og resultatet har altså kommet seg til finalen i Årets Måltid.

Jeg heier på alle tre deltagerne, og håper at de alle kan få den oppmerksomheten de fortjener. Det er spennende øl som spriker vidt i smaksspekteret, og jeg noterer meg at det ikke er “fan favorit” stiler som NEIPA eller pastry stout som er nominert. Det er rene, smaksrike øl med godt råvarepreg som har fått plass i finalen. Gleder meg til å se hvem som vinner til slutt, og ønsker alle tre lykke til.

Bilder fra Det Norske Måltid