Sogn og Fjordane har allerede to av Norges beste bryggerier, og nå har de nok en gang fått konkurranse. Fylket seiler opp som Norges viktigste ølfylke.
Balder Bryggeri logo
Knut H. Njøs og Øystein H Meland står bak det nystartede bryggeriet Balder Bryggeri, som holder til i de gamle lokalene til Lerum i Leikanger. Disse gutta har vokst opp sammens, og Øysteins far Birger har vært en av hovedårsakene til at disse guttene har vokst opp i med hjemmebrygging som en naturlig del av oppveksten. Birger Meland var også en pådriver for andre i bygden, og hadde kurs i hjemmebrygging noe som nok er mye av grunnen til at det i dag er rundt 40 hjemmebryggerier i Leikanger. Med seg på laget har de også fått Mark Brooks og Joar Njøs, som er medeiere og bryggere.

Vi bygger på hjemmebryggtradisjonen i bygda, men løfter resultatet mange hakk gjennom bruk av moderne utstyr og oppgradert kompetanse. Vi er av den klare oppfatning at vi har lagt oss i et «hull» på siden av de tradisjonelle mikrobryggeriene, som har sterk fokus på ales og kanskje vel mye amerikansk «tradisjon» (20-30 år). Sogn har bryggetradisjoner tilbake til minimum 330 år før Kristus!

Jon Njøs Balder BryggeriDe har skaffet seg et moderne bryggeriutstyr, som er designet av bryggeren Mark Brooks. Bryggekapasiteten er på 10 hektoliter, noe de har tenkt å benytte seg av for fullt og satser på å produsere 200.000 liter neste år. Hovedporteføljen vil være lager/undergjæret øl, og bare der skiller de seg ut fra de fleste norske mikrobryggerier. De har allerede lanser Sognapils, Sognalager, og Sognalager Extra. Med fokus på lokal forankring har de også laget Bergen Pale Ale, til et market som nok kommer til å være viktige for Balder Bryggeri. Leikanger er også kjent for sine frukt og bær, og er tilholdsstedet til Norsk Fruktmuseum. Som Øystein sier det: “..vi er vel nærmest forpliktet til å lage en type frukt/bær-øl – eller to”

Vi er solid forankret som et bryggeri med klare særpreg og med nisjefokus både på produkt- og kundesiden. Vi vises klart der vi er til stede, men er altså langt fra tilstede alle plasser… Vi har en trivelig virksomhet der det spises av lasset – med stor glede!

Jeg gleder meg til å følge Balder videre, og jeg gledes også over at bryggerier startes på steder som har såppas lange tradisjoner som det Leikanger har.
Høyt Skum – Jørn Idar
PS: Ølbloggen “Det står en-og-førti øl” skrev også om Balder for en del måneder tilbake.