Jørn Idar Kvig brygger på Crow Bryggeri og BarNeste uke er endelig juleølet jeg brygget med Austmann Bryggeri, klart for bestilling på Vinmonopolet er en god lagring. Det har tatt litt lengre tid enn planlagt, mest grunnet designvalg på flaske. Ikke akkurat noe man trenger å tenke på som hjemmebrygger. Og når man gjør noe man liker, vil man gjerne gjøre enda mer. Derfor var det denne uken duket for litt brygging på Crow Bryggeri og Bar, sammen med bryggmester Dave Gardonio. Du har neste garantert smakt øl som han har brygget, da hans tidligere jobb var som brygger på Ægir Bryggeri. Det er med andre ord en mann med mye kunnskap, som jeg er heldig nok til å gå i “lære” hos. Det er kun et par dager i måneden, med meget ujevne mellomrom. Men det er mange små triks som man plukker med seg og kan spørre/grave om i slike sammenhenger.
Det var en dobbel bryggedag og det var deres bestselger Scream Ale som sto på planen. De selger over 1000 liter av den i uken, noe som jo sier litt om hvor bra dette ølet egentlig er. Det er en forholdsvis basic ølstil, cream ale. Den har ikke enorm maltprofil, mye humle eller masse smak fra gjæren. Det er ofte en enkel maltsammensettning, i noen kommersielle eksempler brukes det også korn for å få frem et lett preg av mais eller DMS. Det er det ikke i Scream Ale på Crow, men det er dog humlet kun med Cascade. Dette er med på å gi en deilig floralt sitruspreg, uten å bli for mye. Humleregimet på første batch var forholdsvis enkelt: Bitterhet: 1 Bacardiglass med Cascade, smak: 2 Bacardiglass med Cascade og aroma: 3 Bacardiglass med Cascade. Det enkle er ofte det beste.
Vi designet også mitt “eget” øl, som jeg drar å brygger om ca 2 uker. Tanken var å ta litt av kryddringen jeg bruker i mitt “vanlige” juleøl, St Nicholas. Det er en tolkning av Imperial Brown Ale, tilsatt rosinsirup og hasselnøtter. Ølet jeg kommer til å brygge på Crow er litt annerledes, og vil være mer mot et belgiskpreget øl. Vi kommer til å brygge den med valnøtter og kastanjer i mesken, og rosiner og kakaobønner i koken. Litt EKG for bitterhet opp til 20 IBU, og en belgisk tørrgjær som forhåpentligvis binder alt sammen med aromaer av tørket frukt og deilige fruktestere. Tiden vil vise, og jeg gleder meg!