Little Brother Brewery

Fra Little Brother Brewery – et nano bryggeri.


Det er en termologi som har blitt brukt mer og mer i Sverige de siste årene, nemlig köksbryggeri (kjøkkenbryggeri). Dette beskriver såkalte nano bryggerier, bryggerier av en så liten størrelse at de egentlig får plass på et kjøkken. Med nye norske bryggerier hver uke er dette en trend som man ser oftere og oftere, men hva er egentlig et nano bryggeri?
Her til lands har mikrobryggeri blitt et velkjent begrep både hos Ola Nordmann og de mer hardcore ølentusiastene, og antall små bryggerier rundt om i landet har eksplodert. Og mens produksjonen og konkurransen i ølnæringen eksploderer, så gir virker fornuftig når man ser flere nystartede bryggerier starter i det små. Eksempler på dette er for eksempel Little Brother Brewery fra Oslo med sitt 70 liters bryggeri og Tåssås-Øl med et 50 liters bryggeri, og flere kommer til.
Frihet til eksperimentering er noe man får med et nanobryggeri.

Frihet til eksperimentering er noe man får med et nanobryggeri.


Dette er med andre ord bryggerier som er såpass små at de ville fått plass på et kjøkken, egentlig på størrelse med et hjemmebryggeri. Selv om uttrykket nanobryggeri ikke er et velkjent uttrykk hverken i Norge eller USA, så er det ikke noe nytt fenomen. Det som er regnet som det originale mikrobryggeriet i USA kan kategoriseres som et nanobryggeri, nemlig New Albion Brewing. På den tid var det ikke et market for ekte håndverksøl og det å starte et nanobryggeri var en naturlig vinkling, mens det i dagens turbulente ølmarked er det fortsatt en fornuftig handling å gå for et lite “kjøkkenbryggeri” om man vil leve av bryggeridrømmen.
Det er flere fordeler om man ønsker å leve ut bryggeridrømmen, men ikke har en stor lommebok de ønsker å tømme ved å starte et større bryggeri.

  • Utstyret på plass
    Om man går med en drøm om å starte eget bryggeri, er sannsynligheten stor for at man er hjemmebrygger. Om man starter et kjøkkenbryggeri vil man ikke trenge å investere i nytt utstyr for produksjon, en av de største investeringene ved å starte et bryggeri.
  • Lav-risiko markedsundersøkelse
    Det å ha sitt eget brygger er like romantisert som det å drive restaurant, det er knall hardt arbeid, mest vasking og flest hverdager. Det å starte et lite bryggeri er en måte å teste om det faktisk er noe å satse på, eller om det er så hardt arbeid at det ikke er noen vits i å satse stort på.
  • Leve ut drømmen
    Det sies at man angrer på de tingene man ikke gjør når man har sjansen, og om man har en liten brygger i magen som vil ut så er et nanobryggeri muligheten. En mulighet til å leve ut drømmen, og strekke seg etter de store ølstjernene.

Det er i dag ingen definisjon satt av Bryggeriforeningen på hva som er et mikrobryggeri og ikke, og da heller ikke for nanobryggerier. Men jeg synes at svenskenes begrepet “kjøkkenbryggeri” er dekkende, og håper at det blir et begrep også her til lands, for bryggerier i stadig større mangfold.
Høyt Skum – Jørn Idar