Øl i Norge har virkelig fått en renesanse de siste årene, og utviklingen begynner nå virkelig å skyte fart. Jeg har noen tips hvordan du kan utvide og oppdatere din ølhorisont.
Ølverden er i likhet med så mange andre ting her i livet, og det er ikke alltid like lett å holde tridt med alt som skjer. Her er mine tips til å lære mer og berike øllivet ditt
Besøk et bryggeri
Dette virker kanskje litt opplagt, men det er alltid best å lære av å se, ikke lese. Her til lands har vi ikke så mange bryggerier som tilbyr fast omvisning, men alle de 4 store/små (Nøgne Ø, Kinn, Ægir og Haandbryggeriet) holder omvisning om man avtaler på forhånd. Rundt om i landet finnes det også flere bryggeripuber som f.eks Amundsen, Trondheim Mikrobryggeri som ligger sentralt til og man kan få se mer av bryggerienes verden. Nordmenn er jo også de som reiser mest pr innbygger, og man kan feriere på steder som London, Brussel, Paris og København. Her kan man også legge inn noen timer til “varefagligfordypning” og bryggeribesøk med litt planlegging. Ratebeer har ganske fullstendige oversikter over hva som er verdt å besøke rent ølmessig på steder rundt om i hele verden.
Drikk lokalt øl
Jeg har sagt dette før, og jeg sier det igjen: Øl smaker best på hjemmebane. Prøv derfor å drikke det lokale ølet når du har muligheten, da man det garantert har en annen smak enn når du får det et annet sted. Man er også med på å støtte lokalt næringsliv, og gjør det mulig for videreutvikling.
Besøk en ølfestival
Ølfestivaler er en perfekt anledning til å få prøvd noe nytt, og lære fra andre likesinnende. Her er ofte bryggeriene selv og her kan man snappe opp mye lærdom. I tillegg til at det er samlet ufattelig mye kunnskap på denne typen festivaler, kan man også finne utrolig mange forskjellige øl og ølstiler man kan teste. Jeg har tidligere skrevet om Haand-øl festivalen som jeg mener er et høydepunkt, i tillegg har også Kjempetorsken laget en oversikt over festivaler nært og fjernt.
Prøv hjemmebrygging
Å lage øl er overraskende enkelt, og er virkelig livsberikende. Man kan lage hva man vil, og med hva man vil: Ananas eller kiwi, bacon eller treflis. Om det blir godt er jo en helt annen sak, men for å hjelpe med dette finnes det mange steder å lære. Norbrygg er det desidert beste stedet, Norsk Hjemmebryggerforening sitt eget forum. Moderne Hjemmebrygging er enda moderne og en flott bok for de som er intresserte i å lære.
Bruk øl i og med mat
Her har nordmenn virkelig noe å lære, nemlig at øl er skapt for å drikkes med mat. Av en eller annen tror nordmenn at den eneste gangen man kan drikke øl til mat, er i juletiden for å skylle ned aqueviten. Faktumet er at det faktisk er lettere å matche øl og mat enn det er å matche vin og mat. Med litt kunnskap kan man også bruke øl i mat, og til og med ølingredienser som malt og humle. The Home Brew Chef er en av verdens ledende når det kommer til øl og mat, og Ølkokken vil også være til hjelp for nybegynnere. Øl med Kniv og Gaffel er også en bra bok, og om du trenger råd til øl og mat kan du snakke med de ansatte på ditt lokale Vinmonopol.
Prøv noe gammelt på nytt
Like som at øl stadig utvikles, gjør også smaksløkene dine det etterhvert som du smaker nye øl. Derfor anbefaler jeg at du gir ting du har smakt før og kanskje ikke likt en ny sjanse. Selvfølgelig, det er ikke noen garanti for at du liker det denne gangen heller, men da har du ihvertfall prøvd. Og hvem vet, kanskje du får det et nytt favorittøl?
Lage ølsmakinger med tema
Vi har alle et favorittøl, som vi mener er bedre enn andre. Men er det egentlig det? Jeg fikk meg en liten overraskelse da jeg smakte min favoritt Imperial Stout fra Nøgne Ø sammens med 4 andre, og den ikke var den beste. Inviter venner og kjente på en blindsmaking av en ølstil, eller til en aften fyllt med øl og mat. Dette kan være en skikkelig eye-opener.
Engasjer deg i øldiskusjoner
Dette kan være litt vanskelig og defust, men man kan virkelig få unik informasjon og lærdom av denne typen ting. Engasjer deg i ølblogger og kommenter. Kanskje meld deg inn i et ølforum som Bryggeri.net og lær mer om alle aspektene med øl. Har kan du få dine spørsmål besvart, samtidig som du kan få læredom du ikke engang visst at du ville vite.
Så der har du noen tips om hva du kan gjøre for å lære deg selv litt mer om øl. Husk å spre ordet om godt øl, og at livet er for kort til å drikke dårlig øl!
Høyt Skum – Jørn Idar