En av verdens mest annerkjente ølstiler er ukens anbefaling her på Høyt Skum!
Det er skrevet mange sider opp og ned om Trappist øl. Men hva er det egentlig?

Finner du dette på flasken, vet du at det er ekte vare!


Trappist er en av verdens yderst få øltyper som er lovbeskyttet, på lik linje med Champagne, Feta-ost og Lofotlam.
Trappist øl er øl som er brygget av eller under kontroll av de katolske Trappistmunkene. Pengene som kommer inn av salget må gå til opppussing eller daglig bruk i klosteret, og alt øl må lages og tappes innenfor klosterets vegger. Det finnes pr i dag 173 kloster, og av disse er det 7 stykker som lager trappist øl.
Munker produserte varer for å holde klosteret i gang, og dette gjalt også øl. Slik er det enda, og det har versert rykter om at det vil komme et 8 bryggeri i Tyskland eller Nederland. Om dette kommer til å skje får tiden vise.
Jeg vil i stede for å forklare de forskjellige stilene de enkelte brygger, vil jeg heller gå gjennom de enkelte bryggeriene

  • Westmalle (Brouwerij der Trappisten van Westmalle) – Belgia
    • Det elste bryggeriet aktive trappistbryggeriet,med første produksjon i 1836. De var de første som brukte uttrykket Tripel på sin gylne, sterke belgiske øl, en stil som man i dag finner bla hos Nøgne Ø og Kinn. De har kun 3 øl de lager til vanlig, og jeg syns de har en deilig friskhet som de andre ikke går like mye for å ha i sine øl. Deres Dubbel og Tripel er tilgjengelig i Norge i dag, mens deres Extra er laget i et veldig begrenset oppvalg.
  • Westvleteren (Brouwerij Westvleteren) – Belgia
    • Startet i 1838, og er det minste trappistbryggeriet. Men ikke på smak, for deres “12” har blitt kåret til verdens beste øl i flere kåringer. Men da de har en meget begrenset produksjon på sine tre øl, selger de kun sine øl direkte fra bryggeriet etter avtale.De lager kun 60.000 kasser øl, og har gjort det siden 1946.
  • Chimay (Bières de Chimay) – Belgia
    • Startet i 1862, det er en av de største av bryggeriene, og er nok det mest kommersielle av de 7.  2 av ølene (Rouge og Bleu/Rød og Blå) tilsettes maltekstrakt, men dette skal angiveligvis kun gi farge. De henter alt sitt vann i en kilde innenfor klosterets 4 vegger, men det er helt klart gjærstammen de bruker som gir en særegen, krydret karakter.
  • Koningshoeven (Brouwerij de Koningshoeven) – Nederland
    • De er det eneste bryggeriet utenfor Belgia, startet i 1884. De går under etikettnavnet La Trappe, som nok er godt kjent her i Norge. Det har vært litt fram og tilbake om de skulle kunne kalle seg et trappistbryggeri, da deler av produksjonen ble flyttet utenfor klosteret noe som ikke er tillatt. I 2005 fikk de igjen lov til å sette Autentisk Trappist logoen på etiketten igjen! De produserer 7 forskjellige øl, alt fra lettere blond til quadrupel. De er det største av alle trappistbryggeriene
  • Rochefort (Brasserie de Rochefort) – Belgia
    • De ligger like utenfor byen med samme navn, og produserer 3 forskjelige øl.  De startet på 1600 tallet, da som Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy. I 1899 skiftet de navn, og re-organiserte produksjon og fikk ordentlig fart på sakene. Prøv deres “12” med ost av samme navn!
  • Orval (Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis) – Belgia
    • Klosteret var ferdig på 1200-tallet, men bryggeriet kom først i gang i 1931. De lager kun 2 øl, Orval (6.2 %) og Petit Orval (3.5 %). De holder meget høy kvalitet, og her brukes blant annet tørr humling og en lokal villgjær.

Et annet kloster har også søkt om trappistsertifisering; Stift Engelszell i Østerrike. De utvikler sine oppskrifter sammens med University of Apllied Sciences, i Wels i Østerrike. Om de får tillatelse til å bruke den offisielle logoen, vil ølet bli å finne i et større marked iløpet av året. (Kilde: orf.at)
Jeg håper dette kanskje har gitt deg et lite innblikk i de fantastiske dråpene fra Trappistbryggeriene, og håper du ikke er redd for å prøve noen av verdens beste øl 😉
Høyt Skum – Jørn Idar