Få retter er såpass smaksrik og god, men allikevel så enkel som kjøtt i mørke. Også kalt sosekjøtt, eller småsteik som det også kalles. Sunn er den også da det er magert kjøtt, som får ligge å småkoke seg mør i sin egen kraft i mange timer. En perfekt søndagsmiddag, og Ølkokken gir deg den beste oppskriften.
Trikset med en ekstraordinær kjøtt i mørke, er god kjøtt, tålmodighet og en god skvett øl (selvfølgelig). Et viktig tips for best resultat er å kutte kjøttet i like store deler, på den måten blir de ferdig kokte på samme tid uten å bli for lite eller for mye kokt. Ølet du velger til har også en del å si, det å bruke alkoholsterke, mørke øl uten mye bitterhet gjør at man får en deilig fremhevende effekt av ølets smaker og aromaer. Langtidskokt og stekt kjøtt får nemlig preg av Maillard, en kjemisk reaksjon mellom amino syrer og sukker og som gir et deilig preg av karamelliserte smaker. Denne samme kjemiske reaksjonen skjer når man røster malt, som brukes i ølstiler som f.eks belgisk dobbel.
20191110_155529Nok til 5 porsjoner

  • 1 kg høyrygg av storfe (gjerne med så mye fett som mulig)
  • 5 ss smør
  • 5 ss hvetemel
  • 1 liter kraft av storfe
  • 1 dl mørk, belgisk øl (belgisk dobbel f.eks)
  • 1 løk
  • 1 stk laurbærblad
  • Salt og pepper
  • 600 gr mandelpotet
  • Tyttebærsyltetøy

Skjær kjøttet i like store terninger, ca 4×4 cm (tre fingerbredder stort). Skrell løken og del den i store båter.
Brun kjøttet i en varm gryte med litt smør, salt og pepper, helst i to omganger. Da får kjøttet mye varme og bra bruning, og man slipper at man koker bort kjøttsaften.
Brun så 5 ss smør i gryten til det er nøttebrunt (ikke svidd), og tilsett melet. Fortsett å steke jevningen til du får en nøttebrun farge. Spe i kjøttkraft og øl litt og litt under omrøring til du har en jevn og klumpefri saus.
20191110_161228Putt i det stekte kjøttet sammen med løken og laubærbladet, og skru ned varmen. Kjøttet skal trekke rundt under kokepunktet med lokk på, det er spesielt viktig i starten å følge med at det bobler veldig sjelden for at det ikke skal brenne seg.
La det stå å trekke mens du rører litt av og til, i 2 til 3 timer. Ta ut en bit for å sjekke at kjøttet er mørt, og smak til med salt og pepper.
Det hele serveres med kokte mandelpoteter og tyttebær, eller du kan velge ditt eget tilbehør som f.eks saltbakte poteter, grønnkålstuing, kokte grønnsaker etc.
I glasset er det ingenting i veien for å velge samme ølet som du valgte i gryten, og vi går gjerne for en belgisk dobbel. Kombinasjonen mellom de lett brente tonene fra maltet, sødmen og fruktigheten fra gjæren komplimenterer den smaksrike gryten. I tillegg er belgiske øl ofte høyt karbonert, som er med på å rense opp i munnen og gir plass til en ny porsjon og nye smaker.